Döntősök, díjazottak 2020

Gratulálunk!

Idén ötödik alkalommal osztottuk ki az Civil Díjat a tavalyi év legkiemelkedőbb civil kezdeményezéseinek és szervezeteinek, ezúttal egy rendhagyó, szűkebb körű díjátadó keretében. A beérkezett 98 pályázat közül 27 szervezet került a döntőbe. Összesen nyolc szakmai kategóriában díjaztunk, a kilencedik díjat a közönségszavazás nyertese kapta, és idén egy különdíjat is kiosztottunk.

A nyertes szervezetek:
  • Legígéretesebb új szervezet – 10 millió Fa közösség
  • Legnagyobb hatású projekt – Pentele XXI. Oktatásért Művészetért Alapítvány: Arany Iránytű Program
  • Legjobb együttműködés – InDaHouse Hungary Egyesület: Programozók a borsodi gyerekekért
  • Legjobb kommunikációs kampány – Társaság a Szabadságjogokért és Lépjünk, hogy léphessenek: Szabad napot minden családnak!
  • Legsikeresebb adománygyűjtés – Anyák az Anyákért Alapítvány: Ágyat az Anyukáknak
  • Legsikeresebb érdekérvényesítési projekt – Maradjanak a FÁK a Rómain: A Római-part megmentése és közösségi célú fejlesztése
  • Legjobb helyi kezdeményezés – Alapítvány az Alteros gyerekekért: Amikor a csecsemők is „iskolába járnak”
  • Legjobb társadalmi vállalkozás – Igazgyöngy Alapítvány / Szuno
  • Közönségdíj – CsodaCsoport civil jótékonysági licit Facebook csoport
  • Különdíj –  Eleven Gyál Civil Közösség: A gyáli közvilágítás javítása 

A Civil Díj 2020 jelöltjei

 

Legígéretesebb új szervezet:

10 millió Fa közösség

Közösségünk Bojár Iván András művészettörténész júliusban írt posztja hatására jött létre. A 10 millió fa ültetésének vágyvízióját mára 35.000 ember követi. 125 településen alakult cselekvő közösségünk, 15.824 fát/cserjét ültettünk. 2020-ban 150.000 fát szeretnénk szakszerűen elültetni, a magánterületi és közterületi ültetések mellett ökológiai közösségi parkok telepítése révén. A legnagyobb magyar alapítású cselekvő, ökotudatos országos közösségként 10 millió fát ültetünk, amely segít megőrizni élővilágunk sokszínűségét és hozzájárul a klímavédelemhez.

CsodaCsoport- Civil jótékonysági licit Facebook csoport

A CsodaCsoport egy gyermek gyógyulásáért indult, sok gyermekért folytatódik, miközben egy összetartó, gyarapodó közösséggé vált. Olyan közösséggé, amelynek tagjai egymást ösztönzik arra, hogy minden résztvevő kihozza magából a legtöbbet. 4 hónap alatt 10 gyermek gyógykezeléséhez 211,5 millió forinttal járultunk hozzá, továbbá a Magyar Mentőmotor Alapítvány részére 2 mentőmotor és a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat részére 1 gyermekrohamkocsi megvásárlását támogattuk 31,5 millió forinttal.

TraumaAmbulancia Egyesület

A TraumaAmbulancia Egyesület célja segítséget nyújtani a balesetek áldozatainak, családtagjaiknak, hozzátartozóiknak, továbbá a baleset összes érintettjének, a baleset szemtanúinak, a baleset okozójának a baleset következményeinek feldolgozásában. Támogatjuk a balesetben érintettek lelki gyógyulását, biztosítjuk a kellő információforrást, hogy újra megtalálják lelki egyensúlyukat. Hosszú távon fontos célkitűzésük szemléletváltást kialakítani a társadalomban, amelynek eredményeképp az emberek jobban odafigyelnek a környezetükben élő, balesetet szenvedett társaikra és a mentális felépülés fontossága is felértékelődik.

Legnagyobb hatású projekt:

Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete: V. Semmelweis Egészségverseny

A Semmelweis Egészségverseny egy országos, négyfordulós, középiskolásoknak meghirdetett tanulmányi verseny, amely immáron ötödik alkalommal kerül megrendezésre. A legutóbbi versenyen 470 csapat vett részt, azaz közel 2350 diák nevezett a megmérettetésre, idén 475 csapat nevezett. Tavaly már több határon túli csapat is versenyzett, és két külhoni csapat a döntőbe is jutott. Célunk az egészségtudatos szemlélet terjesztése és az egészség, mint megvédendő érték bemutatása.

Lélekkel az Egészségért Alapítvány: Sulinyugi program

Sulinyugi programunkkal 3 szféra rendszeres együttműködésének köszönhetően hiánypótló stresszkezelő tréningeket adunk díjmentesen az iskolába. Több mint 100 iskolapszichológust és segítőt képeztünk ki Sulinyugi trénerekké, folyamatos szakmai együttműködéssel fenntartjuk az önkéntes hálót és a for-profit szférát is bevonjuk a projektbe. Eddig több mint 10.000 gyerekkel és szüleivel, 2400 tanárral tudtuk megismertetni a hatékony nyugi technikákat, segítve ezzel a sikeresebb, nyugodtabb tanórákat.

Pentele XXI. Oktatásért Művészetért Alapítvány: Arany Iránytű Program

Az Iránytű program az érzelmileg vagy értelmileg sérült, tanulási motivációjukat vesztett, kudarcokkal terhelt diákok iskolán belüli mentálhigiénés rehabilitációs és előkészítő programja. Olyan jelenségekre keres megoldást, mint a végzettség nélküli iskolaelhagyás, iskolai agresszió, bullying, kamaszkori depresszió, autoagresszió, szerhasználat és fiatalkori bűnözés.

Legjobb együttműködés:

Csodakutya Alapítvány: Mert csodák igenis léteznek!

Több mint 10 éve már, hogy létrejött a Csodakutya Alapítvány. Több mint 10 éve már, hogy együttműködünk és terápiás kutyáinkkal a fogyatékos gyermekek állatasszisztált terápiás fejlesztésében részt veszünk a debreceni Bárczi Gusztáv EGYMI és a MOL Alapítvány közreműködésével. Évente 156 sérült iskoláskorú gyermek vesz részt az állatasszisztált terápiás fejlesztéséken. Mert csodák igenis léteznek!

Életrevaló Egyesület és Északi Támpont Egyesület: Önismereti Filmes Műhely

Az Önismereti Filmes Műhely (ÖFM) két budapesti civil szervezet, az Életrevaló Egyesület és az Északi Támpont Egyesület közös programja. Az ÖFM gyermekvédelmi intézményekben élő fiatalok részére nyújt mentálhigiénés és filmkészítő foglalkozásokat. Programunk folyamán a gyerekeknek és a projektben résztvevő filmes stábnak közösen kell egy kisfilmet vagy videoklipet elkészítenie, ami komoly egyéni és társas interakcióban szükséges képességek fejlődését  eredményezi. A program révén a fiatalok megtapasztalják a sikert, és felismerik, hogy képesek mások által is elismert értékeket létrehozni. Az együttműködés híre/sikerei miatt az idei évben az önkénteseken kívül már több mint 40 intézmény, szervezet és gazdasági társaság csatlakozott támogatóként vagy partnerként.

InDaHouse Hungary Egyesület: Programozók a borsodi gyerekekért

Az InDaHouse Hungary Egyesület önkéntesei borsodi gyerekeket tanítanak. A Liferay munkavállalói amellett, hogy JAVA fejlesztéssel foglalkoznak, 2 éve az Egyesület főtámogatójává váltak. Fizikailag az InDaHouse gyerekközpontjának építésével, szellemileg az adománygyűjtő honlap programozásával, természetben laptopok adományozásával, anyagilag pedig 14700 eurós támogatással segítettek eddig. Az együttműködés egyre szorosabbá válik: 2020-ban közösen nyitnak adományboltot Hernádszentandráson.

Legjobb kommunikációs kampány:

Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet: First Aid Game – Életmentő flipper

A Magyar Vöröskereszt tevékenységei között hosszú évtizedek óta kiemelkedő fontosságú az elsősegélynyújtás elméleti és gyakorlati ismereteinek minél szélesebb körben történő terjesztése, a társadalmi elsősegélynyújtás népszerűsítése. Ebben segít a szervezet vadonatúj eszköze, a „First Aid Game” az interaktív és életmentő flipper, amely a tantermi keretekből kilépve játékosan vezet rá az újraélesztés helyes technikára.

Mellrákinfó Egyesület: Elég férfi vagy a rózsaszínhez?

Az ötletet egy ausztrál kampány adta, amiben orvosok viselnek rózsaszín ruhadarabokat, ezzel is felhívva a figyelmet a mammográfiás szűrésen való részvétel fontosságára. Az alapötlet az volt, hogy felkérünk min. 10 nagyon különböző típusú, társadalmi helyzetű férfit, hogy támogassa a kampányt részvételével. Ez olyannyira jól sikerült, hogy végül 13 férfi boldogan vállalta és csatlakozott az ügyhöz, többek között Andor Tamás operatőr, Sándor Pál filmrendező, Varga Dániel olimpiai bajnok vízilabdázó és Kulka János színművész. A kampány október 1-31. között futott a Facebookon, Instagramon, weboldalon, citylight plakátokon.

Társaság a Szabadságjogokért és Lépjünk, hogy léphessenek: Szabad napot minden családnak!

Több mint félmillió magyar állampolgár a mindennapi önálló életvitelében az egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt segítségre szorul. Ők az államtól nem kapnak megfelelő támogatást, ezért szeretteiknek kell gondoskodni róluk. Ma Magyarországon ez a probléma legalább minden tizedik embert érinti. Szabad napot minden családnak kampányunk a közvélemény mozgósításán keresztül a döntéshozókra társadalmi nyomást gyakorolt, aminek köszönhetően reméljük, hogy a fogyatékossággal élő, vagy idős emberek és családtagjaik is esélyt kaphatnak egy egyenlőbb és méltósággal telibb életre.

Legsikeresebb adománygyűjtés:

Anyák az Anyákért Alapítvány: Ágyat az Anyukáknak

Egy beteg gyermeknek mindent meg kell adni a gyógyulásához. Ehhez elengedhetetlen, hogy aki a legközelebb áll hozzá (az esetek nagy részében az édesanya), ott legyen mellette, támogassa, szeretgesse. De ehhez szükség van az anyának a pihenésre. Nem a földön, vagy széken, hanem ágyon! Ezt a problémát látva 400 ágyat vittünk 50 gyermekkórházba/osztályra. Orosvári Zsolt, egy édesapa kezdeményezésére velünk, az Anyák az Anyákért Alapítvánnyal karöltve és sok-sok civíl segítségével egy országos problámát oldottunk meg másfél hónap alatt.

Jézus Társasága Alapítvány: Tartsuk fenn közösen templomunkat!

A hagyományos pénzcsörgetős adakozás alternatívájaként hazánkban elsőként a Jézus Szíve Jezsuita Templomban állt üzembe érintős bankkártyával használható persely-terminál 2019 nyarán. Az újdonságot váratlanul sikeres PR akcióval megtámogatva vezettük be, s fél év elteltével kimondhatjuk, a „Tartsuk fenn közösen templomunkat!” kampány a közösségi finanszírozási kedvet látványosan fokozta, sőt, a templom látogatottságát és ismertségét is megnövelte.

Vigyél Haza Alapítvány: Jót tenni és jót enni! Virtuális kutyaétterem program

A virtuális kutyaétterem valóságos segítséget jelent azoknak az árva, sérült, vagy idősebb kutyáknak, akik a Vigyél Haza alapítvány gondozásában várják, hogy örökbe fogadja őket valaki. Ha megrendelsz egy-egy „ételt”, annak teljes összegével a nehéz sorsú kutyákat támogatod. A NetPincérrel közös országos elérésű kezdeményezés egyedi, kreatív módja az adománygyűjtésnek, mellyel új célcsoport figyelmét fordítjuk a felelős állattartás, az árva állatok örökbefogadása és az online adományozás felé.

Legsikeresebb érdekérvényesítési projekt:

Eleven Gyál Civil Közösség: A gyáli közvilágítás javítása – 600 új lámpát és átláthatóságot Gyálra!

Gyálon az Elios Zrt. 2015-ben 260 M Ft-ért lecserélte a közvilágítást. 2016 őszén kezdtünk el foglalkozni a sötét mellékutcák kérdésével. Képeztük magunkat, adatot gyűjtöttünk, és értékeltük az információkat. Kiderült, hogy a meglévő villanyoszlopok ¼-én nincs lámpatest ill. hogy az Elios projekttel kapcsolatban pénzügyi visszaélés gyanúja is felmerül. Elhatároztuk, hogy feltárjuk a szerződés mellékleteinek üzleti titokká minősített adatait és hogy elérjük a hiányzó lámpák pótlását. Az eltelt több mint 3 évben a szakmai és terepmunka mellett számtalan kreatív akcióval és döntéshozói tárgyalással adtunk hangot az ügynek, míg végül 2020 év elején a képviselőtestület megszavazta előterjesztésünket, és sikerült kiperelni az eltitkolt adatokat.

Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány: Te hogy látod? Gyermekjelentés az ENSZ-nek

10 gyerekből 9-nek nem öröm a tanulás, 2-nek egyáltalán nincs szabadideje, a családdal töltött idővel a gyerekek fele elégedett. Többek között ez derült ki az 5300 gyerek véleményét tükröző felmérésből és figyelemfelhívó kampányból, amelyet gyerekek és önkéntesek készítettek a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vezetésével. A „Te hogy látod?” néven futó kampány elsőként vonta be a gyerekeket abba a folyamatba, amellyel az ENSZ ötévente felméri, milyen a gyerekek helyzete Magyarországon.

Maradjanak a FÁK a Rómain: A Római-part megmentése és közösségi célú fejlesztése

A Maradjanak Fák a Rómain csapata azon dolgozik, hogy a Római-part, Budapest egyik utolsó természetes Duna-partja, a természeti értékek megőrzése mellett, a közösségi érdekek előtérbe helyezésével újuljon meg. Célunk, hogy a jelenlegi nyomvonalon építsék újra az árvízvédelmi gátat, és ne helyezzék át a nyomvonalat közvetlenül a Duna-partra. Véleményünk szerint a Római-part 70 hektáros területének az evezős életet és a környék lakóinak pihenését kell szolgálnia. Célkitűzésünk éppen ezért a vízisport-élet népszerűsítése is.

Legjobb helyi kezdeményezés:

Alapítvány az Alteros gyerekekért: Amikor a csecsemők is „iskolába járnak”

A Cseperedő ANE olyan innovatív helyi kezdeményezés, amely egyedülálló az országban, holott szükség lenne rá országszerte. Az iskolánkban tanulói jogviszonnyal rendelkező sokszor fiatalkorú, halmozottan hátrányos helyzetű édesanyák kisgyermekeinek biztosítunk szakszerű gondozást, fejlesztést, felügyeletet egy bölcsődei kuckónak berendezett tanteremben. Mivel az anyák jövedelemmel nem rendelkeznek, szolgáltatásunk számukra ingyenes. Amikor végeznek az iskolában, a szakmaszerzésen túl felelős szülővé válnak.

PONT MI Közhasznú Egyesület: Adventi Kapundárium Kétsopronyban

A Kapundárium egy hagyományteremtő közösségi kezdeményezés Kétsopronyban. Arról szól, hogy advent idején, ünnepek előtt ne csak a vásárlás legyen fontos, hanem a barátság, szomszédság, éneklés, a meghitt együttlét is. Akik vállalják, hogy ebben a programban részt vesznek, azok advent egy-egy napján, az adott nap számával kidíszítik a házuk kapuját, ezzel is jelezve, hogy ők a házigazdák, oda lehet menni azon az estén, ahol teával, kaláccsal, jó szóval várják a vendégeket.

Tabulapláza Alapítvány: Önkéntesekkel és bögrékkel a helyi közösségért

A projekt célja, hogy közösségi adományokat toborozzon, létrehozva egy nyitott közösségi teret Nyíregyházán. A becsületkasszás kávézó öt éve működik kizárólag adományokból, önkéntesek által üzemeltetve. Az öt év alatt a város meghatározó kulturális, szellemi és jótékonysági színfoltja lett, számos alulról jövő kezdeményezésnek adva helyt. Az alapítvány célja a társadalmi felelősségvállalás népszerűsítése.

Vörsi Betlehem

Közép-Európa legnagyobb Betlehemének története egészen 1948-ra nyúlik vissza. Egy falubeli kezdeményezés hatására lebontották a Jézus Szíve oltárt a templomon belül, és annak helyére egy kisebb Betlehemet építettek. Ma már több mint 60 négyzetméteren csodálhatják meg látogatói advent első vasárnapjától kezdve egészen január végéig, minden nap 9:00 és 17:00 között. Az óriási Betlehem gipszből, az ember és állati figurákat leszámítva pedig kizárólag természetes anyagokból készül. A Betlehem felépülése ma már 10-12 napon keresztül zajlik, és kizárólag a falubeliek kitartó és jól megszervezett csapatmunkája. Minden évben más elrendezéssel, folyamatos újításokkal várja több tízezres látogatóit.

Zöld Meteor Kama Testgyakorló és Túra Egyesület: A miskolci erszénylabda népszerűsítése   

Célunk a kama – egy speciálisan miskolci „népi” játék – felélesztése, újbóli népszerűsítése, eltűnésének megakadályozása, hogy ez az egykoron rendkívül népszerű játék egyrészt a helyi identitás alapvető eleme legyen, mint helyi érték,  másrészt, hogy önálló sportágként fejlődjön tovább. Sajátosságai révén kifejezetten alkalmas kicsik és nagyok, fiúk és lányok együtt sportolására, könnyen hozzáférhető a legkülönbözőbb szociális hátterű gyerekek számára is. Ugyanakkor sok idősebb és néhány fiatalabb városlakó számára – gyerekkori élményként – kedves emlékként maradt meg.

Legjobb társadalmi vállalkozás:

Elfogadás Sütőipari Szociális Szövetkezet

Az Elfogadás sütöde Monor Tabán nevű szegregátumában, közösségi alapon működik. Célja, hogy értékteremtő tevékenységet biztosítsanak a helyi asszonyoknak, akik így egy fenntartható, közösséget támogató és példamutató tevékenységgel járulhatnak hozzá saját és közösségük életéhez. Házi jellegű apró süteményeket készítenek természetes alapanyagokból, tartósítószer mentesen.

Igazgyöngy Alapítvány / Szuno

A SZUNO kezdeményezést 2012-ben hívta életre az Igazgyöngy Alapítvány a román határ melletti Toldon. Az alig 350 fős Hajdú-Bihar megyei zsákfaluban élők társadalmi helyzete a generációs szegénység miatt elég kilátástalan, hiszen képzettség és végzettség híján kevés esélyük volt, hogy biztonságot és kiegyensúlyozott jövőt teremtsenek maguknak és gyerekeiknek. A generációs szegénység évtizedes gátjai lehetőségek és valódi kitörési pontok nélküli, eleve elrendelt jövőt vázol fel a család legfiatalabb tagjai számára is. A SZUNO ebben a közegben vált egy olyan közös álommá, amelynek a környékbeli családok is részesei lehetnek. A helyi közösség tagjai olyan termékeket alkotnak, amelyek értékesítése sikerélményt, büszkeséget és motivációt hozhatnak a mindennapjaikba. Ezzel pedig kiutat találhatnak a munka és a tervezhető jövő világába.

MAACRAFT Szociális Műhely

A MAACRAFT egy design – és egyben szociális vállalkozás, amely 2012-ben indult el a Miskolci Autista Alapítvány alkotóműhelyeként. Magas minőségű tárgyakat és delikátesz termékeket készítünk, miközben autizmussal élő és értelmi sérült felnőttek ismerhetik meg a munka világát, örömét. Emellett a kertgondozás és a kézműves technikák elsajátítása segíthet abban, hogy a munkaterápiás foglalkozások keretében fejleszthessék a képességeiket. Termékeinket designerek és alkotóművészek tervezik, majd a munkavállalóink – gyógypedagógusok és a műhelyünkben dolgozó szakemberek segítségével – különleges termékeket készítenek a tervekből. A MAACRAFT tehát egy szélesebb szociális vállalkozás, aminek a design a mozgatórugója. Fontos, hogy minden megvásárolt MAACRAFT termékkel a műhelyben dolgozó közösséget támogatod. Hosszú távú célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az autizmusra és az autizmussal élőkre, az integrációjuk fontosságára, valamint társadalmi diskurzust kezdeményezzünk a témában.

SUHANJ! Fitness

A SUHANJ! Fitness hazánk egyetlen integratív edzőterme. Akadálymentes látás-, értelmi és mozgássérültek számára egyaránt és nyitva áll ép vendégek előtt is. A 2016-ban megnyitott létesítmény 2019 végéig 83.391 vendégbelépést számlált, ennek 21%-át tették ki a fogyatékkal élő vendégek belépései. A megváltozott munkaképességűeket is foglalkoztató társadalmi vállalkozás 3 év után önfenntartóvá vált és nagyban hozzájárult a fogyatékossággal élő személyek társadalmi reprezentációjának javulásához.